W ostatnim okresie nasza stołówka przeszła metamorfozę, dokonano zmian które w znaczący sposób poprawiają funkcjonalność stołówki oraz podnoszą komfort spożywania posiłków. Zgodnie z założeniami programu promującego zdrowie nasz szkolny dietetyk sportowy ułożył listę produktów z których komponowane są potrawy w naszej stołówce. Z listy uczeń może się dowiedzieć o kaloryczności posiłków, ilości węglowodanów, białek i tłuszczów. Poniżej zamieszczamy tabelę oraz kilka zdjęć z „nowej” stołówki.
Waga produktu 100g |
energia
[kcal] |
węgl
[g] |
białko
[g] |
tłuszcze
[g] |
kapusta włoska |
38.0 |
7.8 |
3.3 |
0.4 |
ziemniaki |
77.0 |
17.5 |
2.0 |
0.1 |
pietruszka, korzeń |
38.0 |
10.5 |
2.6 |
0.5 |
por |
24.0 |
5.7 |
2.2 |
0.3 |
seler naciowy |
13.0 |
3.6 |
1.0 |
0.2 |
koper ogrodowy |
26.0 |
6.1 |
2.8 |
0.4 |
kapusta kwaszona |
12.0 |
3.4 |
1.1 |
0.2 |
kapusta czerwona |
27.0 |
6.7 |
1.9 |
0.2 |
kapusta pekińska |
12.0 |
3.2 |
1.2 |
0.2 |
masło ekstra |
735.0 |
0.7 |
0.7 |
82.5 |
olej rzepakowy uniwersalny |
884.0 |
0.0 |
0.0 |
100.0 |
sól biała |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
makaron czterojajeczny |
391.0 |
78.3 |
13.2 |
3.4 |
jaja kurze całe |
139.0 |
0.6 |
12.5 |
9.7 |
ser twarogowy półtłusty |
133.0 |
3.7 |
18.7 |
4.7 |
cytryna |
36.0 |
9.5 |
0.8 |
0.3 |
brokuły |
27.0 |
5.2 |
3.0 |
0.4 |
kasza manna |
348.0 |
76.7 |
8.7 |
1.3 |
kasza jęczmienna, perłowa |
327.0 |
75.0 |
6.9 |
2.2 |
śmietana, 18% tłuszczu |
184.0 |
3.6 |
2.5 |
18.0 |
cebula |
30.0 |
6.9 |
1.4 |
0.4 |
czosnek |
146.0 |
32.6 |
6.4 |
0.5 |
fasola szparagowa zielona |
31.0 |
7.0 |
1.8 |
0.2 |
ogórek kwaszony |
11.0 |
1.9 |
1.0 |
0.1 |
ogórek |
13.0 |
2.9 |
0.7 |
0.1 |
chrzan |
67.0 |
18.1 |
4.5 |
0.6 |
jabłko |
46.0 |
12.1 |
0.4 |
0.4 |
gruszka |
54.0 |
14.4 |
0.6 |
0.2 |
śliwki, różne gatunki |
46.0 |
11.4 |
0.7 |
0.3 |
banan |
95.0 |
23.5 |
1.0 |
0.3 |
ryż biały |
344.0 |
78.9 |
6.7 |
0.7 |
bułka tarta |
347.0 |
77.6 |
9.7 |
1.9 |
sałata masłowa |
14.0 |
2.9 |
1.4 |
0.2 |
kalafior |
44.0 |
10.0 |
4.8 |
0.4 |
Waga produktu 100g |
energia
[kcal] |
węgl
[g] |
białko
[g] |
tłuszcze
[g] |
mąka pszenna, typ 550 |
344.0 |
73.0 |
10.5 |
1.6 |
mąka pszenna, typ 500 |
343.0 |
74.0 |
10.1 |
1.2 |
pomidory, czerwone |
15.0 |
3.6 |
0.9 |
0.2 |
przecier pomidorowy (sos), w puszce |
24.0 |
5.4 |
1.3 |
0.2 |
kalarepa |
29.0 |
6.5 |
2.2 |
0.3 |
koncentrat pomidorowy, 30% |
92.0 |
16.7 |
5.6 |
1.5 |
cynamon mielony |
247.0 |
80.6 |
4.0 |
1.2 |
groszek zielony |
75.0 |
17.0 |
6.7 |
0.4 |
marchew z groszkiem, mrożona |
39.0 |
10.4 |
2.6 |
0.3 |
marchew |
27.0 |
8.7 |
1.0 |
0.2 |
szpinak |
16.0 |
3.0 |
2.6 |
0.4 |
pieczarka biała |
17.0 |
2.6 |
2.7 |
0.4 |
papryka czerwona, słodka |
28.0 |
6.6 |
1.3 |
0.5 |
papryka zielona, słodka |
18.0 |
4.6 |
1.1 |
0.3 |
papryka żółta, słodka |
27.0 |
6.3 |
1.0 |
0.2 |
papryka czerwona, słodka, konser. |
30.0 |
5.0 |
0.8 |
1.5 |
pomidory, czerwone, w puszce |
17.0 |
4.0 |
0.8 |
0.1 |
wieprzowina, schab surowy z kością |
174.0 |
0.0 |
21.0 |
10.0 |
mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
99.0 |
0.0 |
21.5 |
1.3 |
wieprzowina, karkówka |
267.0 |
0.0 |
16.1 |
22.8 |
kiełbasa podwawelska |
247.0 |
0.9 |
17.3 |
19.6 |
szynka wieprzowa, gotowana |
233.0 |
1.0 |
16.4 |
18.3 |
mięso z ud kurczaka, ze skórą |
158.0 |
0.0 |
16.8 |
10.2 |
wieprzowina, łopatka |
257.0 |
0.0 |
16.0 |
21.7 |
wątróbka kurczaka |
136.0 |
0.6 |
19.1 |
6.3 |
wątroba wieprzowa |
130.0 |
2.6 |
22.0 |
3.4 |
kości, wywar |
5.0 |
0.0 |
1.2 |
0.0 |
wieprzowina, boczek bez kości |
510.0 |
0.0 |
10.1 |
53.0 |
kiełbasa mortadela |
205.0 |
0.0 |
12.0 |
17.7 |
mięso z piersi indyka, bez skóry |
84.0 |
0.0 |
19.2 |
0.7 |
sałata rzymska |
17.0 |
3.3 |
1.2 |
0.3 |
fasola czerwona |
81.0 |
14.8 |
5.2 |
0.4 |
fasola biała |
114.0 |
21.0 |
7.4 |
0.4 |
burak |
38.0 |
9.5 |
1.8 |
0.1 |
miód pszczeli |
324.0 |
79.5 |
0.3 |
0.0 |
morszczuk, świeży |
89.0 |
0.0 |
17.2 |
2.2 |
mintaj, świeży |
73.0 |
0.0 |
16.6 |
0.6 |
tuńczyk w wodzie |
96.0 |
0.0 |
21.0 |
1.2 |
tuńczyk w oleju |
190.0 |
0.0 |
27.1 |
9.0 |
śledzie marynowane „rolmopsy” |
104.0 |
3.0 |
8.0 |
7.0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|