Przykładowy scenariusz lekcji o zdrowym trybie życia i prawidłowym odżywianiu przeprowadzony w klasach 2 naszego gimnazjum przez zawodowego dietetyka pracującego w naszej szkole.
Co jeść, ile jeść, kiedy jeść ?
Nasz organizm nastawiony jest do przyjmowania energii i budulca w postaci
– węglowodanów 50-65%
– białek 15-35%
– tłuszczów 20-25%
Kiedy jeść
5–6 razy dziennie
Śniadanie o 6 – 7
II śniadanie o 10 -11
Obiad o 13 – 14
Podwieczorek o 15 – 16
TRENING
Kolacja19 – 20 lub dwie godziny przed snem
SEN co najmniej 8 godz
Jedząc pięć razy dziennie nie odczuwamy głodu i nie przejadamy się
Śniadanie jest obowiązkowe ( to nie kawa) dlatego że mózg, aby pracować, wymaga dostarczenia odpowiedniej ilości glukozy, bo się tym odżywia.
Jeśli śniadania nie jemy, to poziom glukozy spada i nasze postrzeganie, procesy zapamiętywania, uczenia się, są zaburzone.
Dzieci młodzież rekompensują to sobie kupując batony, bułeczki, czy pijąc słodkie napoje.
Nawodnienie
głównie WODA ok.2-2,5 l dziennie
Węglowodany złożone energia potrzebna do ćwiczeń
– Makarony
– Ryże brązowy, dziki
– Ziemniaki – Bataty
– Warzywa
– Pieczywo pełnoziarniste
– Kasze
– Warzywa strączkowe (fasola, groch, kukurydza)
Węglowodany proste
– OWOCE ŚWIEŻE I SUSZONE
– Jabłka
– Jeżyny
– Czarna porzeczka
– Żurawina
– Grejpfruty
– Kiwi
– Cytryna
– Melon
– Pomarańcze
– Brzoskwinia
– Gruszka
– Śliwka
– Maliny
– Truskawki
OGRANICZYĆ !!!!!!!!
– Cukier stołowy
– Ciasta
– Biszkopty
– Dżem – Miód
– Czekolada
– Krówki
– Cukierki
– Toffi
– Cukierki z masy gotowanej
– Lukrecja
– Napoje bezalkoholowe ( wina słodkie)
– Owoce w puszce
Białko budulec
– Twaróg
– Jogurty
– Mleko
– Chude mięso
– Ryby
– Jaja
– Orzechy
– Soja
– Warzywa strączkowe (fasola, groch, kukurydza)
Tłuszcze
-Orzechy
-Pestki słonecznika i dyni,
-Oleje tłoczone na zimno
(oliwek, lniany, rzepakowy, słonecznikowy)
Produkty te poza tłuszczem bogate są także w witaminy i minerały.
Propozycje posiłków przed treningiem:
- Makaron z owocami i rodzynkami
- Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna z dowolnymi dodatkami
- Płatki owsiane, pestki słonecznika – dyni, migdałów, orzechów i miodu, polane np. jogurtem naturalnym
- Ryż z startym jabłkiem, jogurtem naturalnym i miodem
- Kanapki z chleba pełnoziarnistego, masła, kiełków rzodkiewki, szynka z kurczaka lub indyka i pomidora
Propozycje posiłków po treningu:
- Banan z jogurtem naturalnym, miodem i płatkami
- Ryż z piersią z indyka, kurczaka i fasolą szparagową
- Makaron z warzywami, czosnkiem i śmietaną
- Chleb pełnoziarnisty z pastą z makreli
- Dodatki: gorzka czekolada, kakao, serek wiejski, twaróg
Jak to wygląda w praktyce ?
Śniadanie brak
bo za późno wstałem, bo nikt mi nie zrobił
II śniadanie
baton, ciastko, coś ze sklepiku, słodki napój
Obiad połączony z kolacją
Kolacja ok 21-22
Pory posiłków przesunęły się i często obiad łączymy z kolacją, a to nie jest dobre, ponieważ za dużo na raz dostarczamy wartości energetycznych.
Podjadanie chipsy, chrupki, batony, słodkości itp.
Bardzo często:
Pizza, frytki, hamburgery, hot dogi, potrawy smażone,
cola, pepsi (silny kwas 2 PH) PH organizmu 7,4
napoje energetyczne, itp.
Propozycje filmów w internecie
Extra Time: 10 najważniejszych zasad diety piłkarza
Ile CUKRU zjadamy codziennie? – EUREKA
Uwaga na napoje energetyzujące [Pixel]
Buster – konfrontacja napojów energetycznych
Robert Lewandowski o swojej diecie
CAŁY TEN CUKIER
Super Size Me PL 1/3
Ciemna strona Red Bulla” – film dokumentalny. Lektor PL